Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Luleå Energi först i Sverige att validera egna distributionselektriker: ”Det är på riktigt”

Luleå Energi är första arbetsgivaren i Sverige att validera rollen som distributionselektriker, en lika svårrekryterad som kritisk kompetens när samhället elektrifieras i allt snabbare takt. Och allra först i Sverige att gå igenom programmet och få ett yrkesbevis är Petter Stenman på Luleå Energi. Vi berättar mer om Petters resa, hur valideringen fungerar och vilka möjligheter det skapar.

LE Petter Urval 8600

Lärande på arbetsplatsen har alltid funnits och validering som metod förekommer redan i en del branscher med praktiska yrken. Men att som arbetsgivare kunna validera sina egna distributionselektriker är nytt, och Luleå Energi är först ut i Sverige att göra det. Valideringen innebär att Luleå Energi själva kan examinera eller godkänna någon i de praktiska arbetsmomenten som någon måste klara av för att få sitt yrkesbevis. Och först i Sverige att gå igenom hela det nya programmet och bli validerad som distributionselektriker är Petter Stenman.

– Jag började på Luleå Energi för sju år sedan och har tidigare jobbat som fibertekniker på Fjärrkommunikation. Jag sökte tjänsten som distributionselektriker internt men saknade elen. Då föreslog Linn Wallo att jag kunde utbilda mig via jobbet, eftersom de tyckte att det passade att någon som redan fanns på företaget fick möjlighet att utvecklas och ta tjänsten. Det hoppade jag på. För mig handlar det mycket om att göra något nytt, lära mig nya saker och utvecklas. Det är en häftig känsla. Att bli erbjuden möjligheten har också varit en drivkraft, jag har verkligen velat göra det bästa av det, säger Petter Stenman.

Petter först i Sverige att valideras på jobbet – så här går det till

Redan samma dag som Petter började utbildningens första kurs under hösten 2022, så började han också sitt nya jobb på som distributionselektriker på Drift och förvaltning Lokalnät på Luleå Energi.

– Det har varit det bästa med hela upplägget. Om jag jämför med de andra i kursen så har jag hela tiden kunnat kombinera teori med att öva och prova på de praktiska arbetsmomenten på riktigt i fält. Jag har sedan kunnat få de praktiska stegen validerade av kollegor som har varit handledare och medbedömare. Det har också varit smidigt att planera mina studier. Ibland har det varit mer att göra med drifttjänsten. Då har jag kunnat dra ner på de teoretiska studierna ena veckan och ta igen det veckan därpå. Hela upplägget har funkat otroligt bra!

Den teoretiska utbildningen har Petter gjort via Trainor, samtidigt som han redan har varit i gång och jobbat i nya tjänst. Petters yrkesbevis delades ut av Sobona i juli i år.

Ett nytt sätt att skapa kompetens – på arbetsplatsen

Som ett sätt att möta utmaningarna inom Sveriges kompetensförsörjning har Sobona – de kommunala företagens arbetsgivarorganisation – tillsammans med referensföretag, fackförbund, branschorganisationer och myndigheter, utvecklat en yrkesvalideringsmodell. Det handlar om att arbetsgivare i olika branscher ska kunna erbjuda medarbetare möjligheten att utbilda sig via jobbet, och examinera sina kunskaper och färdigheter i praktiska moment. För en anställd blir det en möjlighet att kunna utbildas och valideras på arbetsplatsen och få en ny yrkesexamen. Det kan handla om en nyanställd som saknar relevant utbildning, eller en erfaren medarbetare som vill kompetensväxla för en ny tjänst internt. Luleå Energi har varit med från första början och tagit fram den nya yrkesprofilen för just distributionselektriker, som nu kan användas av hela branschen. 

– Det här har vi jobbat hårt för! Vi har varit med från första början som referens och skapat yrkesprofilen tillsammans med arbetsgivarorganisationen. Därför känns det extra kul att vår medarbetare Petter är först i Sverige med att ta sig genom hela programmet och få ett yrkesbevis, säger Katharina Frank, HR-chef på Luleå Energi.

– Vad är det du måste kunna i det här yrket? Det har vi tagit fram tillsammans. Luleå Energi sa tidigt i processen att de skulle bli först i Sverige med att en medarbetare genomför hela programmet. Och så har det blivit, tack vare att de är snabba och vågar testa. Här är de en förebild för andra energibolag i hela Sverige. Som ansvarig för vårt nationella valideringsarbete har det varit fantastiskt kul att få jobba nära verkligheten. Den här modellen är ingen skrivbordsprodukt uppifrån. Den har tagits fram hos energibolag, av yrkesverksamma, i fält där jobbet ska göras. Det är på riktigt, säger Conny Larsson, chef på Sobonas kompetenskansli.

Petters vardag som distributionselektriker

På frågan om Petter trivs i sin tjänst som distributionselektriker finns ingen tvekan.

– Det känns fantastiskt kul! Det är en väldigt varierad tjänst med många fysiska inslag. Arbetsdagen kan handla om allt från att vara ute på öar i skärgården till att jobba i kabelskåp och nätstationer mitt i stan. Eller besikta en linje mitt i skogen med skoter. Jag är ute och jobbar fritt med mycket eget ansvar, samtidigt som det alltid finns tydlig och trygg styrning. Jag gillar beredskapen också. Då kan det handla om allt från en trasig säkring hos en kund eller en skogsmaskin som råkat slita ner en ledning, till att åskan har slagit ner och orsakat strömavbrott som måste lösas snabbt. Allt kan hända.

 

Skapar mycket värde – och många möjligheter

Att Luleå Energi kan validera sina egna medarbetare och hjälpa dem till ett nytt yrkesbevis är en ”game changer”, som bland annat ger helt nya möjligheter att trygga den egna kompetensförsörjningen.

– Det här är vad Luleå Energi handlar om för mig, och det skapar så mycket värde. Någon kan kompetensutveckla sig via jobbet och växla yrke internt, genom en kortare och bättre resa som vi gör tillsammans. Som arbetsgivare får vi rätt kompetens och kan behålla bra människor, samtidigt som medarbetaren utvecklas och blir mer attraktiv på arbetsmarknaden. Om vi ser det i ett större perspektiv kring kompetensfrågan så handlar det också om att fylla på med ny kompetens, i stället för att bara konkurrera om den. Här tänker vi nytt och ligger vi i framkant i branschen. Vi ser det som ett sätt att ta ansvar och stärka hela regionen. Det känns häftigt, och jag skulle vilja utmana fler att tänka likadant, säger Katharina Frank.

”Många vägar in i samma hall”

Men enligt Katharina Frank finns det fler, väldigt viktiga värden med att kunna validera egen personal.

– Vi kan bredda rekryteringen ännu mer. Det stärker inkludering och mångfald, och gör det möjligt för oss att titta ännu mer på vem du är som människa och hur du skulle passa i vår kultur. Men det gör det inte minst lättare för fler att söka sig till oss, även om du inte har rätt yrkesbevis på pappret – ännu. Många vägar in med samma hall, brukar vi säga. Du kan komma in på olika sätt – som praktik, examensarbete eller anställning – för att sedan växa på Luleå Energi, synliggöra din kompetens på plats och få dina kunskaper validerade av oss.

En skarpare strategi för kompetensförsörjning

Enligt Luleå Energis vd Malin Larsson så kan valideringen skapa grunden till en skarpare kompetensförsörjningsstrategi.

– Det som händer nu är en nyelektrifiering av vårt samhälle som ställer väldigt höga krav på energibolagen som ska möta behoven. Vi finns dessutom i en region som utvecklas väldigt snabbt. Den långsiktiga strategin för vår kompetensförsörjning är att behålla och utveckla våra medarbetare. Där kommer valideringen hjälpa oss otroligt mycket. På sikt ser jag framför mig att vi validerar många av våra yrkeskategorier. Då kan vi lägga ännu skarpare kompetensutvecklingsplaner som inte bara bygger på att attrahera utan också skapa kompetens.

Conny Larsson betonar hur valideringen är ett måste för att klara kompetensförsörjningen i många branscher.

– Ju svårare det blir att hitta personal, desto viktigare blir det att behålla och kompetensutveckla befintlig personal. Du vet ju redan att de trivs och passar in. Att kunna erbjuda dem att kompetensväxla internt är hur värdefullt som helst. För alla egentligen. Medarbetaren, företaget, branschen och samhället. Det här är framtiden. Vi måste kunna ställa om kompetens snabbare, och vi kan inte förlita oss helt på läroverken. Det går för snabbt. Här blir valideringen ett värdefullt verktyg, säger Conny Larsson.

Stort tack till alla involverade!

Läs mer om valideringen

Lediga tjänster