Gå till navigering Gå till innehåll

Revolutionen: Bröd utan kanter

Bröd utan kanter

2012 satte Polarbröd en plan för de kommande tio åren. Den bestod bland annat av att bli självförsörjande på förnybar energi till 2022. Idag är det en verklighet. Men att göra så mycket gott som möjligt med så lite miljöpåverkan som möjligt kan också handla om en rak linje utan svängar, och ett runt bröd utan kanter.

Lars Wikman är vd på Polarrenen, ett dotterbolag till Polarbröd som bland annat jobbar med hela koncernens energifrågor. 2011 arbetade Lars för Umeå Energi och var privat delägare i ett vindkraftskooperativ. Han fick tipset om att ett planerat vindkraftverk var till salu och frågade via kontakter om Polarbröd var intresserade. Just då blev svaret nej, men ett frö var sått. 2012 satte brödtillverkaren en plan för att bli självförsörjande på förnybar energi till 2022. Idag är det en verklighet som överträffats, mycket tack vare fem egna vindkraftverk som producerar mer förnybar energi än koncernen använder. 

Lars Wikman, VD Polarrenen

Kronprinsessan Vid Linje 1
Kronprinsessan vid invigningen av nya fabriken i maj 2022. Raka produktionslinjer och investeringar i vindkraft är några av Polarbröds pusselbitar för att bygga ett hållbart företag. Foto: Polarbröd

Drivkraften bakom vindkraften
Självförsörjning med förnybar energi var enligt Lars ett naturligt steg att ta för ett familjeföretag som ville minska sin miljöpåverkan, men som också vill verka och baka bröd i många generationer till.

– Dagens Polarbröd är femte generationens bagare med den sjätte generationen på väg in. Vi har också den tidshorisonten när vi blickar framåt, vilket är häftigt. Därför frågade vi oss: Vad behöver vi 2012 satte Polarbröd en plan för de kommande tio åren. Den bestod bland annat av att bli självförsörjande på förnybar energi till 2022. Idag är det en verklighet. Men att göra så mycket gott som möjligt med så lite miljöpåverkan som möjligt kan också handla om en rak linje utan svängar, och ett runt bröd utan kanter. göra för att Polarbröd ska finnas kvar och må bra i minst fem generationer till? Ett av svaren var att bli självförsörjande på förnybar energi, och den bästa lösningen på det just då visade sig vara vindkraft, berättar Lars Wikman.

Att vara självförsörjande betyder inte att vara bortkopplade från nätet. Tvärtom tror Lars Wikman på att vara uppkopplad och nyttja elnätets styrkor och möjligheter att fördela energi på bästa sätt. Att producera egen energi kan då bidra till ett starkare energisystem i stort.

– Det handlar inte bara om oss, vi är del i ett större system och när vi samverkar blir vi effektivare. När vi själva producerar och inte bara konsumerar bidrar vi till att hela energisystemet blir mer robust. Det kan minska behovet av att bygga ut nätet, men också öka möjligheterna för nya etableringar och gröna industrisatsningar i regionen. Fler producenter på nätet är nog en viktig del av framtidens energisystem. 

”vi får den framtid vi investerar i”
Eftersom Polarbröd jobbar med tidshorisonter som sträcker sig över decennier snarare än år har det varit avgörande att peka ut en riktning som alla tror på, för att sedan bryta ned resan i mindre steg. Vad som inte minst blir avgörande är modet att investera.

– Min fantastiska vän och kollega Anna Borgeryd, som inte längre finns med oss, myntade ett begrepp som jag alltid kommer bära med mig: Vi får den framtid vi investerar i. Så enkelt är det. Om jag investerar i ett vindkraftverk så får jag förnybar el, om jag investerar i en oljepanna så behöver jag elda med olja. Du måste veta vad du vill, men du måste inte minst vara beredd att investera. Och det är tufft! Det kräver mod och en helhjärtad tro på din verksamhet.

Det kan också ge resultat. Tack vare investeringen i vindkraft kan koncernen både säkra sin energiförsörjning och delvis prissäkra sin el 20–25 år framåt i tiden. 

Framtidens brödfabrik
2020 brann brödfabriken i Älvsbyn ned, vid tidpunkten en tragedi som hade kunnat ta knäcken på vilket företag och samhälle som helst.

– Det var otroligt tungt för alla, men det tvingade oss samtidigt att tänka nytt, berättar Lars.

För att tillvarata över 50 års erfarenhet samlades fabrikens alla medarbetare för att svara på en viktig fråga: Om vi ska bygga ett helt nytt bageri, hur ska det se ut? Ett år senare stod framtidens brödfabrik klar i Älvsbyn. Den är bland annat byggd med mycket plats att växa, väggar med extra isolering och smart värmeåtervinning, då alla restenergier kan ses som resurser. Men det fanns en till viktig förändring som medarbetarna verkligen tryckte på.

– Raka linjer. I den gamla fabriken hade produktionslinjen svängar där bröd föll av och förstördes. Det kunde vi bygga bort genom att göra produktionslinjerna helt raka för att minska svinn. Just den förändringen sätter fingret på själva idén med Polarbröd, berättar Lars. 

Vindkraftverk
Foto: Polarbröd

Ett bröd utan kanter
Hållbarhet och miljöpåverkan brukar kunna kopplas samman med stora investeringar och ny teknik, men ibland är det enkla också det viktiga. Som en produktionslinje utan svängar, eller ett bröd utan kanter.

– Har du tänkt på att en polarkaka inte har några kanter? Det är otroligt viktigt, för kanter kan bli brända, torra eller slängas i stället för att ätas upp. Vi bakar bröd. Den enskilt största miljönytta vi kan göra är att varje bröd som vi bakar blir en frukostmacka eller hamnar i en ryggsäck och äts upp på en utflykt, gärna med varm dryck. Det är vad Polarbröd handlar om, berättar Lars. 

Om 100 år
För Polarbröd fortsätter omställningen, inte minst med tåg och elektrifiering av fordonsflottan så att brödet lämnar så lite klimatspår som möjligt på sin väg från fabrik till butik. Koncernen har även investerat i åtta elkonverterande lastbilar som leasas ut till andra företag som vill göra liknande, fossilfria resor.

På frågan om var familjeföretaget befinner sig om 100år så finns det otaliga scenarion men ett självklart svar.

– Vi blir kvar i norr med hjärtat i Älvsbyn. Det är vår koncern-vd Karin Bodin tydlig med. Här finns kompetensen, vattnet, energin och infrastrukturen vi behöver idag och på sikt. På grund av klimatförändringarna så är det också fullt möjligt att vi om 100 år kommer kunna odla våra viktigaste råvaror här, som råg och vete. Det är en lika intressant som spännande tanke, säger Lars.

Att finnas kvar och verka nära sitt hjärta och sina rötter har inte minst visat sig vara helt avgörande i tider av tragedier.

– Om du har en stark kultur, ett starkt lokalt stöd och en produkt som kunderna älskar, då kan du överleva när ditt bageri brinner ned. Då kan du komma tillbaka starkare. Stabilitet är det som är något värt i långa loppet. Uppnår man det, i stället för att stirra sig blind på kvartalsvinster och kortsiktiga besparingar, då kan man komma tillbaka starkare, menar Lars Wikman.

tre viktiga satsningar inom hållbarhet

Hållbara råvaror:

Här satsar Polarbröd på huvudsakligen svenska råvaror och samarbeten för ett mer hållbart jordbruk genom fossilfria mångfaldsgårdar.

Transporter:

Målet är transporter med tåg eller drivna med förnybar energi, på sikt full eldrift.

Förpackningar:

Alla förpackningar är idag återvinningsbara, men målet är att de även ska vara helt gjorda av förnybara råvaror.

Visste du att?

Det är varken förpackningen, transporterna eller bakningen som står för Polarbröds största miljöbelastning. Det gör råvarorna. Här finns därför största möjligheten till miljönytta. "Vi vet att vårt sätt att frysa brödet direkt efter bakning är ett effektivt sätt att producera, transportera och minska spill. Vi vill verkligen trycka på vikten av att våra kunder också förvarar våra produkter på ett sätt som ger bästa tänkbara hållbarhet, gärna i frysen. Inget Polarbröd ska slängas i onödan", säger Lars.