El
Elnätet är de ledningar som går hem till dig medan elhandeln är den el som du förbrukar och köper från ditt valda elhandelsbolag.
Eftersom elproduktion och elanvändning skiljer sig åt i olika delar av Sverige är landet indelat i fyra elområden, från norr till söder. Luleå tillhör elområde 1, här är tillgången på el högre än efterfrågan. Tack vare vårt stora produktionsöverskott drabbas vi i norr inte lika hårt av elkrisen som elområden i södra Sverige. Här kan du se uppdelningen av de olika elområden.
Nej, Sverige är uppdelat i fyra elområden, vilket område du tillhör beror på vart i landet du bor. Du kan välja ett elbolag med bas i ett annat elområde, men betalar då det elpris som bolaget satt för just ditt elområde. Läs mer om elområden här.
Det krävs faktiskt bara små förändringar i vardagen för att du ska kunna sänka din elkostnad en hel del. Tänk på att inte använda el i onödan – släck lampor och stäng apparater när du inte använder dem. För dig med timprisavtal är det möjligt att påverka priset genom att styra din elförbrukning och använda el vid rätt tid på dygnet: Mitt på dagen, på natten och på helgen, när elanvändningen från industri, offentlig verksamhet och hushåll är som lägst helt enkelt. Vill du gå ännu ett steg kan du producera din egen el med hjälp av solceller.
Elbrist eller inte – det är viktigt att vi alla bidrar till att minska vår elanvändning! Bästa sättet att göra det på är att ta reda på din elanvändning och tänka efter vad som faktiskt är nödvändigt: Släck lampor och stäng apparater när du inte använder dem, tvätta kläder och disk i fulla maskiner. Om du har elvärme, sänk värmen inomhus och använd mindre vatten genom att byta till effektiva duschmunstycken och duscha kortare.
Med solceller kan du producera din egen el och blir mikroproducent. Den el som du inte använder själv kan du sedan sälja tillbaka till valfritt elhandelsföretag. Via länken kan du läsa mer om vad det innebär att vara mikroproducent.
Faktum är att vi även i vinter väntas ha ett överskott på el då vi i vårt elområde producerar mer än den totala efterfrågan är. Däremot finns en stor efterfrågan på överskottet vi producerar i andra elområden i Sverige med lägre produktion. Det påverkar tillgång och pris här i Luleå, även om vi normalt har mer el och lägre priser än andra delar av marknaden.
Med en enkel beställning så hjälper vi dig med ström när du bygger nytt eller vid ett tillfälligt event. En tillfällig anslutning innebär att du får tillgång till el under en begränsad tid. Det kan vara aktuellt i samband med till exempel nybyggnation, reparation eller rivning av en byggnad. En tillfällig anslutning kan också användas till ett musikevent, en utställning, försäljning, ett mötestält eller liknande. Du kan läsa mer och beställa tillfällig anslutning via länken nedan.
Att fälla träd på en elledning kan vara förenat med livsfara. Därför ska du alltid kontakta oss för en kostnadsfri rådgivning/bevakning av trädfällningen. Du kan beställa rådgivning/bevakning av trädfällning via länken nedan.
Energiskatten är något som under många år funnits i Sverige och dess storlek/summa bestäms av riksdagen. Hur mycket du ska betala i energiskatt beror på vilken sorts skatt du ska betala; normal eller reducerad där detta definieras beroende på var i landet du bor.
Du kan se vilka anslutningspriser som gäller via länken nedan.
- Elpris - den el du förbrukar
Du kan själv påverka hur mycket du betalar för din el. Dels kan du minska mängden el du använder, dels kan du välja det elhandelsföretag och elavtal som passar dig. - Elnätsavgift - en abonnemangsavgift och en rörlig överföringsavgift
Abonnemangsavgiften utgår från storleken på din huvudsäkring. Se därför till att du inte har en större huvudsäkring än du behöver. Den rörliga avgiften påverkas av hur mycket el du använder. - Skatter
I det totala elenergipriset ingår skatt och myndighetsavgifter med cirka 30-40 procent.
Med timvärden i vår app har du möjlighet att se och följa upp din elanvändning under dygnets alla timmar, året om. Du anmäler ditt intresse direkt i vår app – så sköter vi resten. Du kan läsa mer om timvärden via länken nedan.
Det är Luleå Energi Elnät som sköter driften av Luleås elnät. Upplever du strömavbrott kan du hitta information om pågående avbrott via vår driftinformation. Visar driftinformationen inte att du har avbrott kan du läsa igenom checklistan för vad du kan tänka på innan du anmäler avbrott till oss.
När du vill beställa en nyanslutning till elnätet behöver du anlita en behörig elinstallatör för att utföra elinstallationen som skickar in föranmälan till oss varpå du får ett pris (en offert) av oss. Du kan läsa mer om hur det går till med nyanslutning via länken nedan.
Om du vill byta till större eller mindre mätarsäkring skall behörig elinstallatör anlitas. Vilken storlek du behöver på din säkring beror bland annat på:
- hur energikrävande apparater du har
- storleken på din elanvändning
- hur din elanvändning fördelar sig över tiden
Koncessionsområde för Luleå Energi Elnät hittar du på Elområden.se. Välj område LUL (nätområde efter kod) och klicka på visa.
Du som ska gräva på gator, i trädgården, vid tomtgränsen eller på skogs- och ängsområden måste först ta reda på var det går el-, optokablar och fjärrvärmekulvertar. Luleå Energi ger kostnadsfri anvisning i samband med grävarbeten.
Vid ett villabygge kan man behöva en tillfällig elanslutning. Luleå Energi Elnät kan vid sådana tillfällen hyra ut byggkraftskåp för den tid det tar innan den permanenta servisen är förlagd, dock längst ett år.
Kunder i elområde Stockholm eller Malmö (SE3-SE4) som har startat något av avtalen AktivEl för Riksbyggen eller HSB Elförvaltning före 23 februari 2023 bör ha rätt till elstöd enligt Skatteverkets förutsättningar. Det är kunden som ansvar för sin ansökan och Skatteverket som slutligen beslutar om utbetalning av elstöd till företag. Information om elstödet uppdateras löpande på Skatteverkets webbplats: Elstöd till företag | Skatteverket.
Flödesbaserad kapacitetsberäkning är en beräkningsmetod som optimerar överföringarna i elnätet. I flera andra europeiska länder så har den redan införts, så i grunden är det ett EU-beslut att försöka jämna ut elpriserna i Europa.
Kort och gott handlar det om att kunna överföra mer el i befintliga nät och på så sätt nyttja elnätet
bättre ur samhällsekonomiskt perspektiv. Därmed slipper man också nya och kostsamma investeringar i elnäten.
Syftet med flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod är att öka den samhällsekonomiska nyttan, det vill säga värdet för elmarknaden som helhet.
Flödesbaserat kapacitetsberäkning möjliggör bättre utnyttjande av elnätet och är på det sättet bättre än nuvarande kapacitetsberäkningsmetod (Net Transfer Capacity, NTC). Genom att öka
överföringsförmågan ökar också mängden el som kan tilldelas för handel på elmarknaden. Ökad
överföring och ökad handel medför större samhällsnytta.
Flödesbaserad metod är också en förutsättning för att den gröna omställningen. Den flödesbaserade beräkni…
Läs hela svaret härLite svårt att svara på i nuläget då metoden inte gått igång skarpt ännu. Först den 29 oktober i
höst kommer den att vara införd.
Troligtvis så kommer mera el att kunna överföras mellan olika elområden vilket medför att
elpriserna blir något högre i elområden med lågt elpris och tvärtom. SvK:s simuleringar av
metoden visar på en ökning med drygt 3 öre/kWh i SE1 jämfört med nuvarande
beräkningsmetod.
Viktigt att komma ihåg är att det finns andra prispåverkande faktorer som påverkar elpriserna
ännu mer. Elpriset styrs som bekant av utbud och efterfrågan, så tillgänglig produktion i form
av vatten, vin… Läs hela svaret här
Effekttoppar uppstår när belastningen på elnätet är hög på grund av stigande effektuttag och energiförbrukning. Det kan exempelvis ske när det är kallt ute.
Effekttariffer
Vi reder ut ett vanligt missförstånd: Effekttarifferna har bara med elnätet och elnätsavgiften att göra, och ingenting med elhandeln och din elräkning att göra.
- När det gäller elhandel så betalar du för den el du använder. Du kan välja det elhandelsbolag och elavtal som du vill. Kostnaden för elhandeln syns på din elräkning.
- Kostnaden för elnätet är något annat. Det är kostnaden som du betalar för att få elen levererad hem till dig. Den kostnaden finns alltid där, så länge din bostad är uppkopplad mot elnätet. Det gäller villa som enskild lägenhet. Kostnaden för elnätet syns på din elnätsavgi…
- Effekttariffer verkar för att sprida ut elanvändningen över dygnet. En jämnare energianvändning har många vinster. Det kapar effekttoppar i systemet och minskar belastningen och trängseln på elnätet. Det kan i sin tur minska risken för onödig effektbrist, eller kostsamma och onödiga utbyggnader av elnätet. Samtidigt kan det lösa kapacitetsbristen i ett nät och skapa möjligheter för fler kunder att ansluta sig till befintligt nät.
- Vi skulle kunna beskriva förändringen så här: I dag betalar du för den plats i nätet som du kan nyttja. I framtiden kommer du som elnätskund i stället betala för den…
När samhället ställer om och elektrifierar ökar trycket på hela energisystemet. Den ökade elanvändningen kräver ny elproduktion och utbyggda elnät, men också att vi använder resurserna smartare. För att främja ett effektivt nätutnyttjade har Energimarknadsinspektionen beslutat att alla energiföretag ska införa effekttariff senast den 1 januari 2027. Effekttariffer verkar för att sprida ut elanvändningen över dygnet och gör att man kan undvika effekttoppar i elnätet.
Effekttoppar uppstår när belastningen på elnätet är hög på grund av stigande effektuttag och energiförbrukning. Det kan exempelvis ske när det är kallt ute.
Det handlar om medvetenhet, samhällsansvar och att säkra elnätet. Systemet gynnar alla som håller nere sin effekt. Det är ett sätt att uppmuntra kunder att använda elen på ett sätt som dels sparar pengar för kund men också för att vi ska använda elnätet smartare.
Energi är resultatet av det som exempelvis vatten-, sol- och vindkraft producerar och som i slutändan kommer ut som el i uttagen hemma hos dig. Elenergi mäts oftast i kilowattimmar (kWh). Effekt beskriver hur mycket energi som ett visst föremål förbrukar eller producerar under en viss tid. Effekt mäts oftast i Watt (W).
Lite förenklat är effekt den mängd el som används på en och samma gång, eller vid ett specifikt tillfälle. Om du exempelvis använder elbilsladdning, motorvärmare, tvättmaskin och spis samtidigt så blir ditt effektuttag högt under just den tiden. Men om du i…
Läs hela svaret här1 kWh = 1 000 W använt i en timme
Exempel:
En dammsugare på 1 000 W som används i en timme = 1 kWh.
En dammsugare på 600 W som används i en halvtimme = 0,3 kWh.
Väldigt enkelt sammanfattat uppstår effektbrist när elproduktionen inte räcker till, det vill säga när förbrukningen är högre än tillgången.
Batteri
En anläggning var enda syfte är att batteriet ska laddas och användas till frekvensreglering klassas som energilager. Ingen annan förbrukning än laddning av batteri får förekomma för att få klassas som energilager. Energilager kan anslutas mot både lågspänning och högspänning.
Om en anläggning där annan förbrukning förekommer kompletteras med ett batteri ska det anmälas som mikroproduktion, småskalig produktion eller storskalig produktion.
En föranmälan ska alltid göras av en behörig elinstallatör som har inloggning till installatörswebben.
Beställer du ett batteri från Luleå Energi så löser vi detta åt dig.
Då ni skickar in föranmälan för produktionsanläggning måste ni bifoga ifylld blankett med påskrift från installatör och kund. Blanketten är branschstandard och ska alltid bifogas i föranmälan. Samt välja rätt produktionsanslutning enligt nedan;
Mikroproduktion:
- har högst 43,5 kW inmatningseffekt
- är installerad i en elnätsanläggning med högst 63A huvudsäkring
Småskalig produktion:
- har högre inmatningseffekt än 43,5 kW
- huvudsäkringen är högre än 63A
- max installerad produktionseffekt 1 500 kW
Storskalig produktion:
- produktionseffekten är över 1 500 kW
Innan anslutning av kunds produktionsan…
Läs hela svaret härKontakt: För- och färdiganmälan
För ärenden kring:
- Nyanslutningar
- Servisändringar
- Produktionsärenden
- Avslutning av abonnemang
- Tillfälliga anläggningar
- Byggström över 63A
- Effektärenden
- Egen produktion
Kontaktinformation:
- Telefon:
0920-26 44 00
- Telefontider:
Måndag - Fredag: Kl. 8:00-12:00.