Gå till navigering Gå till innehåll

Elavtal

Här har vi samlat de vanligaste frågorna kring elavtal. Hittar du inte svar på din fråga är du alltid välkommen att kontakta oss via telefon, e-post eller chatt. Kontaktuppgifter hittar du längre ner på denna sida.

Ofta hör kunder av sig till oss och har frågor kring energibolag som ringer för att få de att skriva på avtal hos dem istället för att fortsätta vara kund hos bland annat Luleå Energi. Bolagen kan då uppge att de har kopplingar till oss på Luleå Energi. Luleå Energi har inga sådana samarbeten. 

Vi vill därför uppmana alla våra kunder att vara försiktiga med att teckna avtal i en stressig situation och har du frågor om ditt elavtal - tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig gärna. 

Branschens varningslistor
Både Svensk handel och Konsumenternas Energimarknadsbyrå erbjuder …
Läs hela svaret här

Ett rörligt elpris innebär att du betalar utifrån det pris som elen har på den nordiska elbörsen Nord Pool Spot. Ibland är det lågt och ibland är det högre. Du kan se vilka priser som gäller på våra rörliga elavtal just nu via länken nedan. 

Se priser

I vår app har du möjlighet att se timvärden för rörlig el. På Nord Pools hemsida kan du även ta reda på pris för nästkommande dygn. Håll koll på vad elen kostar och anpassa din elanvändning efter dygnets alla timmar, året om!

Med rörligt månadspris betalar du ett genomsnitt av månadens timpris oavsett vilken tid på dygnet du förbrukar el. Priset baseras på ett kollektivt förbrukningsmönster hos samtliga elkunder med månadspris i ditt område. Med rörligt timpris varierar priserna i stället timme för timme och du betalar enbart utifrån vad priset är just när du väljer att vända el. Har du en jämn elförbrukning över stora delar av dygnet är månadspris mer fördelaktigt, men för dig som kan anpassa och flytta stora delar av din elförbrukning till tider då priset är lägre är rörligt timpris lönsamt.

Under våra Elavtal kan du se vilka priser som gäller just nu samt teckna ett avtal för dig eller ditt företag.

Se våra elavtal

Normalt är elen som dyrast under morgontimmarna mellan 7 och 9, och sena eftermiddagen mellan 17 och 19. Elpriset påverkas av marknadens utbud och efterfrågan, vilket gör att den oftast är högre de tider på dygnet när många personer konsumerar el – som vid morgonbestyren och under middagstid!

Det är många faktorer som påverkar elpriset. Väderrelaterade faktorer, ökade priser på fossila bränslen, globala händelser, begränsad överföringskapacitet mellan områden, tillgång och efterfrågan, andra områdens och länders produktion och så vidare. Det finns därmed ingen enskild tid på året då elen alltid är som billigast eller dyrast, utan priset varierar från månad till månad, och från år till år.

För att genomföra ett smidigt byte av elleverantör bör du göra tre saker:

  • Kontrollera bindnings- och uppsägningstid för ditt befintliga elavtal. 
  • Jämför priser och kontakta elleverantören som du vill byta till.
  • Säg upp avtalet med ditt nuvarande elhandelsföretag.

Elpriset styrs av tillgång och efterfrågan på el på den nordiska elbörsen Nord Pool. När det är liten tillgång och hög efterfråga går priset upp och när det är god tillgång och låg efterfråga går priset ned.

Du som inte gjort något aktivt val av elavtal när ditt nuvarande avtal går ut får vårt elavtal Rörligt pris i väntan på ett aktivt val av någon annan produkt. Du kan när som helst byta avtalsform till nästkommande månadsskifte.

Om du väljer att teckna elavtal hos Luleå Energi så ingår fossilfri el i alla våra elavtal. Som privatkund kan du även välja ursprungsmärkning så som VattenEl, VindEl eller Bra Miljöval genom att välja till förnybar el till ditt elavtal.

Avtal med rörligt elpris är ett bra val eftersom de på lång sikt ofta är mest lönsamma att välja. Om du bor i hus eller har en verksamhet med hög elanvändning kan vårt elavtal Fastpris vara lämpligare. Då vet du exakt vad du betalar för elen, både idag och imorgon. Du kan välja mellan olika bindningstider.

Läs mer om våra elavtal

Fossilfri el ingår i alla våra elavtal till privatkunder. Vill du välja till förnybar el så erbjuder vi VattenEl, VindEl och Bra Miljöval. Du väljer ursprungsmärkning när du tecknar avtalet med oss. 

Du behöver ha två avtal för att få el, ett för att använda elnätet och ett för att köpa elen du använder. Avtalet du ingår för att använda elnätet tecknar du med elnätsföretaget som äger elnätet där du bor, du kan alltså inte välja vilket företag du vill teckna detta avtal med. Elavtal kan du teckna med valfri leverantör.

Vill du styra din elanvändning till de timmar på dygnet då elpriset oftast är som lägst? Då ska du välja Timpris. Normalt är elen som dyrast under morgontimmarna och sena eftermiddagen, medan den är lägre på natten.

När du vet att priset är som lägst, kan du medvetet styra din elanvändning. Att starta tvättmaskinen på kvällen och ladda elbilen på natten är exempel på hur du kan planera din elanvändning. Om du har små möjligheter att förändra din elförbrukning till timmar med lägre elpris eller bor i lägenhet är Rörligt pris.

Observera att på grund av gällande regler för elnätsbolagens mätvärde…

Läs hela svaret här

Du får ett fast pris under hela avtalsperioden och kan på så sätt alltid räkna ut hur mycket du ska betala. Ett fast elpris ger dig en trygghet och förutsägbarhet oavsett vad som händer på elmarknaden.

Nej, det fasta elpriset sätts utifrån priserna på terminsmarknaden utifrån marknadens bedömning om utbud och efterfrågan i framtiden.

Nej, det kan du inte. Du är bunden under hela avtalstiden.

För elhandelskund - Nytt på din faktura

Medelspotpris eller Spotpris

Medelspotpris beräknas genom att ta ett genomsnitt av månadens alla timpriser på den nordiska elbörsen Nord Pool. Medelspotpriset tar ingen hänsyn till när förbrukningen har skett.

Vad är spotpris?

Spotpris är det pris som sätts på dagen-före-marknaden hos den nordiska elbörsen Nord Pool. Priset bestäms varje timme dagen innan elen ska levereras och anges i öre per kilowattimme (kWh). Spotpriset varierar beroende på utbud och efterfrågan på el i det aktuella elområdet.

Rörliga kostnader

Rörliga kostnader är kostnader som förändras varje månad. I våra rörliga kostnader ingår avgifter till Svenska kraftnät (SVK-avgift), elcertifikat och för Rörligt månadspris tillkommer även en volymkostnad.

Läs mer om dessa här

Fast påslag

Fast påslag är ett förutbestämt påslag per förbrukad kilowattimme som är känd innan faktureringsperioden startar. Fast påslag anges i öre per kilowattimme.

Fast avgift

Fast avgift är en förutbestämd avgift som är känd innan faktureringsperioden startar.

Information för dig med elavtal

Konsumenternas energimarknadsbyrå är Sveriges gemensamma kontaktpunkt. Där kan du som konsument få tillgång till all nödvändig information om dina rättigheter, tilllämplig rätt och tillgängliga mekanismer för tvistlösning i händelse av en tvist. Här hittar du den information du behöver länk https://www.energimarknadsbyran.se/.

Du har möjlighet att byta elleverantör. Det är du som elanvändare som ska göra ett aktivt val av elavtal. För att kunna fatta ett välinformerat beslut kan du använda dig av jämförelseverktyget Elpriskollen. Elpriskollen är ett oberoende jämförelseverktyg för avtal om leverans av el och tillhandahålls av Energimarknadsinspektionen. På Elpriskollen kan du enkelt jämföra priser och villkor för olika elavtal.

Vi vill att du som kund är nöjd med oss och våra tjänster, därför får du gärna vända dig till vår kundservice om vi inte uppfyller de förväntningar du har. Vi finns tillgängliga via mejl: klagomal@luleaenergi.se eller via telefon: 0920-26 44 00. Om du mot förmodan skulle ha en tvist med oss som vi inte kan lösa tillsammans, har du möjlighet att vända dig till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) som är en oberoende instans för tvistlösning utanför domstol.

Allmänna Reklamationsnämnden:

Telefon: 08-508 860 00

Box 174

101 23 Stockholm

Hemsida: www.arn.se

Byte av elleverantör

Du kan byta elleverantör kostnadsfritt. Bytet ska genomföras inom tre veckor. Om du säger upp ett tidsbestämt elavtal med (helt eller delvis) fast pris innan bindnings- eller uppsägningstiden har löpt ut kan elleverantören ha rätt att debitera dig en avgift för brutet avtal. Avgiften ska vara skälig och får inte överstiga elleverantörens direkta ekonomiska förlust som orsakas av uppsägningen. Avgiften får endast tas ut om det tydligt framgår av avtalsvillkoren att den får tas ut och vad den omfattar.

Elleverantörens leveransskyldighet och mottagningsplikt

Elleverantören må…

Läs hela svaret här

Nedanstående uppgifter om genomsnittlig elanvändare är baserad på information från Konsumenternas Energimarknadsbyrå.

Läs mer om normal elanvändning på Konsumenternas Energimarknadsbyrå

Elförbrukning | Energimarknadsbyrån

Normal elanvändning för en villa

En genomsnittlig villa i Sverige använder ungefär 20 000 kWh per år, men det kan variera beroende på husets storlek, uppvärmningssystem och hushållets vanor. Om du har fjärrvärme eller värmer huset och vattnet på något annat sätt än med el är en normal årlig elanvändning ca 5000 kWh. 

Normal elanvändning för en lägenhet

En normal årlig en…

Läs hela svaret här

Priserna som visas på elbörsen Nord Pools webbplats är ett rakt genomsnitt för månaden. Det innebär att man har summerat alla timpriser och delat med antalet timmar i månaden. De flesta kunder förbrukar dock inte exakt lika mycket el varje timme under en månad. Vanligtvis är elförbrukningen högre på morgonen och kvällen, medan den är lägre på natten. Högre elförbrukning förutsätter mer och oftast dyrare elproduktion. När man tar hänsyn till detta tillkommer en volymkostnad. Därför kommer ditt elpris normalt sett att vara högre än det raka genomsnittet eftersom de flesta använder mindre el unde…

Läs hela svaret här

Elcertifikat är ett ekonomiskt stöd som ges till producenter av förnybar el. För varje megawattimme (MWh) förnybar el som produceras, tilldelas producenten ett elcertifikat av staten. Elhandelsföretagen är skyldiga att köpa och redovisa certifikat till en viss kvot av sin elförsäljning. Kostnaden för elcertifikaten överförs sedan till kunderna och på så sätt bidrar vi alla till att öka andelen förnybar el i Sverige.

Svenska kraftnät (SVK) är en statlig myndighet som äger och ansvarar för det svenska stamnätet. Avgifter till Svenska kraftnät betalas för att täcka kostnader för drift och underhåll av stamnätet.

SVK-avgiften består av två huvudsakliga delar: grundavgift och effektreservavgift.

Grundavgift betalas av alla elföretag för att använda Svenska kraftnäts nät för att leverera el till sina kunder. Den täcker kostnader för drift och underhåll av transmissionsnätet.

Effektreservavgift täcker kostnaderna för effektreserven, som är en strategisk reserv av el som Svenska kraftnät upphandlar för att säkers…

Läs hela svaret här

Elavtalet BörsEl byter namn

Vårt elavtal BörsEl byter namn till Rörligt pris och Timpris, beroende på vilken typ du har valt sedan tidigare. Inget är förändrat i ditt avtal och avtalet löper på som vanligt, där enda skillnaden är det nya namnet.

Energimarknadsinspektionen - Använd el smartare