Gå till navigering Gå till innehåll

Validering

Validering - Vi skapar kompetens och möjligheter

Luleå Energi är första arbetsgivaren i Sverige att validera rollen som distributionselektriker. Valideringen innebär att vi själva kan examinera de praktiska arbetsmomenten som någon måste klara av för att få sitt yrkesbevis. Det skapar helt nya möjligheter för både oss och våra medarbetare – nuvarande som framtida. Ambitionen är att vi på sikt kan validera många av våra yrkeskategorier. Vi berättar mer om hur valideringen fungerar och vilka möjligheter det skapar!

LE Petter Urval 8600

Luleå Energi först i Sverige att validera distributionselektriker

Luleå Energi är första arbetsgivaren i Sverige att validera rollen som distributionselektriker, en lika svårrekryterad som kritisk kompetens när samhället elektrifieras i allt snabbare takt. Och allra först i Sverige att genomföra valideringen och få ett nytt yrkesbevis är Petter Stenman på Luleå Energi. Vi berättar mer om Petters resa, hur valideringen fungerar och vilka möjligheter det skapar.

Läs artikeln här

5 bra saker med validering

En medarbetare kan utbilda och validera sig på jobbet, för att sedan få en ny yrkesexamen och byta tjänst internt – dessutom genom en kortare och bättre resa som vi gör tillsammans!

Valideringen gör det lättare för fler att söka sig till oss, även om de inte har rätt yrkesbevis på pappret ännu.

Som arbetsgivare så kan vi skapa vår egen kompetens och kan behålla bra människor, samtidigt som medarbetaren kompetensutvecklas och blir mer attraktiv på arbetsmarknaden. Win-win.

Vi kan bredda rekryteringen ännu mer! Det stärker inkludering och mångfald, och gör det möjligt för oss att titta ännu mer på vem du är som människa och hur du skulle passa i vår kultur.

Om vi ser det i ett större perspektiv kring kompetensfrågan så handlar det också om att fylla på med ny kompetens. För oss är det ett sätt att stärka hela regionen!

LE Petter Urval 8622

Validering: Så här kan det funka i praktiken

Samtidigt som medarbetaren startar sin utbildning kan de få möjlighet att börja sin nya tjänst. Det gör det möjligt att kombinera det teoretiska med att prova på och öva de praktiska arbetsmomenten på riktigt.

Medarbetaren får de praktiska stegen validerade (alltså godkända eller examinerade) på arbetsplatsen, av kollegor som är handledare och medbedömare.

Den teoretiska utbildningen kan göras på distans via Trainor.

Upplägget gör det möjligt för medarbetaren att kompetensväxla utan att exempelvis ta tjänstledigt för studier, men också anpassa och planera de teoretiska studierna i kombination med jobbet.

Yrkesbevis delas slutligen ut av Sobona – de kommunala företagens arbetsgivarorganisation