- N/A minuter läsning
- Nyheter
Hösten inleds med fortsatt låga elpriser
Spotpriserna har fortsatt att vara låga under september, främst påverkat av temperaturer över det normala, starka tillrinningar och tidvis stark vindkraftsproduktion. Den hydrologiska balansen uppskattas för närvarande till 2,4 TWh och väntas stärkas ytterligare under de kommande veckorna då väderprognoserna pekar mot mer nederbördsrikt väder.
- Dela
Tillgängligheten i den nordiska kärnkraften ligger i skrivande stund på 72 % av installerad kapacitet. Loviisa 1 och Forsmark 3 är ute för årligt underhåll. Olkiluoto 2 är nedstängd p.g.a. ett reaktorfel och väntas tillbaka den 6 oktober. Forsmark 2 körs på lägre kapacitet för närvarande, då ett nätjobb begränsar inmatning från Forsmark.
Gaspriset har sjunkit den senaste tiden, främst drivet av varmare väderprognoser och ökat utbud. Importen av LNG (flytande naturgas) till Europa har vänt upp igen efter en period av minskade volymer. Gaslagren är för närvarande fyllda till cirka 94 %, vilket är högre än EU:s mål om en fyllnadsgrad på 90 % till den 1 november. Avtalet mellan Ryssland och Ukraina gällande gasleveranser genom Ukraina löper ut vid årsskiftet och om avtalet inte förnyas kan det leda till ett minskat gasutbud i Europa. Sjunkande gaspriser har minskat efterfrågan på såväl kol som utsläppsrätter. Svaga ekonomiska signaler från Kina skapar osäkerhet kring efterfrågan på olja, samtidigt som ökade geopolitiska spänningar riskerar att orsaka utbudsstörningar. Brentoljan handlas just nu till 71 USD/fat.
Den 29 oktober i år införs flödesbaserad kapacitetsberäkning i de nordiska länderna, en ny beräkningsmetod som syftar till att optimera överföringarna i elnätet. Genom att överföra mer el i befintliga elnät och på så sätt nyttja elnätet bättre, ökar den samhällsekonomiska nyttan, det vill säga värdet för elmarknaden som helhet. Ökad överföring av el mellan länder förväntas jämna ut elpriserna i Europa. Troligtvis innebär det att elområden som idag har låga elpriser kommer att få något högre elpriser och att elområden som idag har höga elpriser kommer att få något lägre elpriser. Viktigt att komma ihåg är att det finns andra prispåverkande faktorer som påverkar elpriserna ännu mer. Elpriset styrs som bekant av utbud och efterfrågan, så tillgänglig produktion i form av vatten, vind och kärnkraft tillsammans med väder påverkar elpriserna mest.
Vilket elavtal ska jag välja?
Förbättrad hydrologisk balans, svaga bränslepriser, tillsammans med att vindkraftsproduktionen ofta är högre under hösten är faktorer som talar för balanserade spotpriser. Samtidigt går vi nu in i en period där elförbrukningen ökar. Temperatur och väder kommer att ha stor påverkan på hur elpriserna utvecklas framöver. Priserna på fastprisavtal har gått ned och om du vill trygga ditt elpris i vinter, så är ett fastprisavtal ett bra alternativ.
Spotpriser Augusti
- Luleå (SE1): 8,86 öre/kWh
- Sundsvall (SE2): 8,51 öre/kWh
- Stockholm (SE3): 8,54 öre/kWh
- Malmö (SE4): 45,93 öre/kWh