- N/A minuter läsning
- Nyheter
Jämställdhet i topp! Luleå Energi rankas som trea nationellt i JÄMIX 2021
När Nyckeltalsinstitutet första veckan i maj redovisade sin kartläggning över Sveriges mest attraktiva, jämställda, respektive hälsosamma arbetsgivare knep Luleå Energi platsen som topp tre i jämställhetsindex JÄMIX, och förstaplatsen inom El-och energibranchen.
- Dela
Varje år redovisar Nyckeltalsinstitutet en omfattande sammanställning över 650 000 medarbetares faktiska arbetsvillkor i 350 organisationer. Kartläggningen visar Sveriges mest attraktiva, jämställda, respektive hälsosamma arbetsgivare, och ger ett bra riktmärke att jämföra hållbarhetsarbetet med andra aktörer i näringslivet.
– Vi är oerhört stolta över att kunna representera energibranschen så högt upp i rankingen nationellt. Våra medarbetare är ju högst delaktiga i att bygga vår kultur så det här är också ett bevis på att vi har ett starkt och inkluderande gäng vilket såklart värmer lite extra, säger Katharina Frank, HR & Hållbarhetschef på Luleå Energi.
I topp nationellt rankas Sveriges Radio, följt av Lokalförvaltningen Göteborgs Stad, och sedan alltså Luleå Energi som Sveriges tredje mest jämställda arbetsplats. Inom El- och energibranschen är bolaget klar etta.
Innanförskap sätter synliggör bredare arbete
Luleå Energi har ett aktivt och systematiskt arbete kring inkludering och har börjat arbeta med begreppet Innanförskap för att få ett ännu starkare helhetsperspektiv på frågan. Ett stort fokus ligger på att involvera medarbetarna i arbetet för att skapa en kultur där värderingarna främjas och alla former av diskriminering aktivt motarbetas. Izabelle Styf, chef Teknik & service, beskriver en kulturchock när hon började sin anställning på Luleå Energi:
– Redan första dagen slogs jag av den jämna könsfördelningen i ett möte kring elsäkerhet med medverkande från olika positioner. Men också att det fanns ett otroligt inkluderande förhållningssätt där jag som ny på jobbet och ung kvinna helt plötsligt värdesattes för min kompetens och bidrag i diskussionen.
Respektfull kultur som alla värnar om
Som en del av just jämställdhetsarbetet bryts också all medarbetarstatistik ner på kön för att kunna identifiera eventuella skillnader i hur exempelvis möjligheter till kompetensutveckling upplevs hos medarbetarna. Energibranschen är mansdominerad, så det är viktiga värden att stämma av emot. Men än viktigare är den delade bilden av vilken arbetsplats alla vill vara med och bygga.
– Jag vill vara en ambassadör och förändra branschen till det bättre, och vi visar ju att även ett energibolag kan ligga i topp. Det finaste är att bilden utåt stämmer – här är det självklart att ta hand om varandra och vi driver helhjärtat i samma riktning mot en riktigt schysst arbetsplats där individen känner sig trygg och sedd, berättar Izabelle.