- N/A minuter läsning
- Nyheter
Låga spotpriser i stora delar av Sverige
Sommaren börjar gå mot sitt slut och vi kan konstatera att den bjöd på växlande väder med temperaturer kring det normala.
- Dela
Det hydrologiska läget i Norden har förbättrats efter att nederbörden varit högre än normalt. Den hydrologiska balansen, ett mått för att uppskatta mängden energi som finns lagrad i snö, vattenmagasin och grundvatten, har stärkts och uppskattas för tillfället ligga på 0,7 TWh. Hydrobalansen bedöms kunna fortsätta att förbättras då väderprognoserna indikerar att vi kan förvänta oss lågtrycksdominerat väder kommande dagar. Vinden har varit kraftigt varierande i sommar, vilket periodvis inneburit en stark vindkraftsproduktion. Låg elförbrukning under sommaren kombinerat med hög förnybar elproduktion har pressat ned spotpriserna i stora delar av Sverige. Priserna har varit låga i elområde SE1-SE3, medan priset varit högre i elområde SE4 (Malmö), främst på grund av överföringsbegränsningar mellan elområde SE3 och SE4. Detta gör att SE4 emellanåt importerar el från Tyskland, där priserna ofta är högre.
Den årliga underhållsperioden för den nordiska kärnkraften pågår. För närvarande är Ringhals 4 och Loviisa 2 ute för årligt underhåll. När spotpriserna är låga kan operatörerna besluta att minska kärnkraftsproduktionen. Tillgängligheten i den nordiska kärnkraften är i skrivande stund 81 % av installerad kapacitet.
Gaspriset har varit stigande den senaste tiden. Prisuppgången beror främst på en tilltagande utbudsoro för gasen. Konflikter nära gasledningarna i Sudzja ökar risken för minskade leveranser från Ryssland via Ukraina. Ökade spänningar i Mellanöstern och minskad import av LNG (flytande naturgas) till Europa har också bidragit till prisuppgången. De europeiska gaslagren är dock fortfarande välfyllda för årstiden, vilket ger ett bra utgångsläge för vintern. De högre gaspriserna har ökat efterfrågan på kol och utsläppsrätter.
Riksbanken sänkte räntan med 0,25 % vid sitt senaste möte efter att den svenska inflationen för juli kom in under Riksbankens inflationsmål på 2 %. Sänkningen gav inga större effekter på den svenska kronan då räntesänkningen var inprisad av marknaden. Den svenska kronan handlas just nu till 11,38 EUR/SEK.
Vilket elavtal ska jag välja?
Vi går ur sommaren med förbättrad hydrologi, god tillgång på kärnkraft och välfyllda gaslager. Det är faktorer som ger ett fördelaktigt läge på elmarknaden inför hösten. Väder och temperatur kan dock skifta snabbt och förändra prisbilden. Det geopolitiska världsläget kommer också att ha stor betydelse för hur elpriserna utvecklas framöver. Om du vill ha ett tillfälligt skydd mot höga elpriser i vinter, så är ett 6-månaders avtal ett bra alternativ.
Spotpriser Juli
- Luleå (SE1): 20,55 öre/kWh
- Sundsvall (SE2): 20,49 öre/kWh
- Stockholm (SE3): 20,72 öre/kWh
- Malmö (SE4): 43,34 öre/kWh