Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Nu är Luleå Energis nya batteripark i drift

Nu är Luleå Energis nya batteripark driftsatt. Batteriparken, som har fått namnet Altilium, är placerad på Porsödalen i Luleå och är Norrbottens första i sitt slag. För Luleå Energi är batteriparken en långsiktig investering med flera möjliga användningsområden och potentiella affärer.

Översiktsbild på Luleå Energis batteripark på asfalt. En lyftkran i orange står bredvid.

– Batterier spelar en allt större roll för Sveriges elnät och energisystem och batteriparken som vi nu har driftsatt kommer kunna stötta elnätet, bidra till energiomställningen och samtidigt generera intäkter, säger Sofia Antonsen, Chef Utveckling på Luleå Energi.

Behovet av flexibilitet i det svenska elnätet ökar. Flexibilitet kan innebära att elproduktion, elanvändning och lagring kan anpassas snabbt för att hela tiden hålla balans mellan utbud och efterfrågan på el. Eftersom el används i samma stund som den produceras krävs ett flexibelt system – speciellt när mer väderberoende kraftproduktion som sol och vind ökar. Här kan batterier fylla en viktig funktion och bidra till ett elnät i bättre balans, menar Sofia Antonsen.

– Ambitionen är att bli en del av Svenska Kraftnäts stödtjänstemarknad. Vår batteripark kan då fungera som en stötdämpare i elsystemet som bidrar till ökad flexibilitet och balans mellan elproduktion och elanvändning genom att stödja elnätet lokalt, regionalt och nationellt. För oss är stödtjänstemarknaden en möjlig affär som vi ser långsiktigt på, säger Sofia Antonsen.

Batterier kan fylla flera viktiga funktioner för elnätet. Effektbalansering – även kallat peak shaving – är ett exempel där batterier används för att få bort dyra effekttoppar, vilket både är skonsamt för elnätet och minskar behovet av elnätsutbyggnad. De kan även stärka elnätets möjligheter att ta emot större mängder förnybar energi från storskalig lokal produktion, utan att elnätet måste förstärkas. Det blir möjligt genom att lagra och ”portionera ut” elen från exempelvis större solcellsparker. Batterier kan dessutom fungera som ren reservkraft vid strömavbrott.

– Nu är parken driftsatt och vi fortsätter att testköra den. Vi har ansökt om att få leverera stödtjänster till Svenska Kraftnät och är även intresserade av Nordpools elhandelsmarknad. Förutom att titta på olika affärer så jobbar vi för fullt utforska möjliga användningsområden som kan bredda batteriparkens funktion och nytta. Potentialen växer i takt med att batterier får en allt större roll för hela Sveriges elnät och energisystem, säger Sofia Antonsen.

Kontakt:

Sofia Antonsen
Chef Utveckling
sofia.antonsen@luleaenergi.se
0920-264524

Om Luleå Energis batteripark Altilium:

Batteriparken ägs av Luleå Energi. Den är Norrbottens första i sitt slag och står placerad på Luleå Energis egen mark på Porsödalen i Luleå.  Parken har byggts, levererats och installerats av Svea Solar på uppdrag av Luleå Energi. Batteriparken består av sex containrar fyllda med battericeller som tillsammans har en kapacitet på 12 megawattimmar (MWh). Detta motsvarar tillräckligt med energi för att driva en normalstor elbil 1,5 varv runt jorden. Luleå Energis investering för batteriparken är 73 miljoner kronor.

Batterierna kan reagera mycket snabbt (millisekunder) och antingen mata ut eller lagra el för att balansera mellan produktion och konsumtion. Batterier används främst för att lagra el under kortare tidsperioder (några timmar). Batterierna i Altilium är laddade till hälften som utgångsläge för att snabbt kunna laddas upp eller laddas ut.