- N/A minuter läsning
- Nyheter
Luleå har lägst energikostnader i Sverige - igen
- Dela
Luleå Energi har enligt avgiftsundersökningen Nils Holgersson 2014 fortfarande det lägsta fjärrvärmepriset i landet. Luleå behåller också sin plats med det lägsta elnätspriset i Norrbotten.
Nils Holgersson-undersökningen visar att Luleå behåller sin plats med det lägsta fjärrvärmepriset i Sverige. Av de 263 kommuner som har fjärrvärme har Luleå lägst pris med 48,7 öre/kWh (kilowattimme), inklusive moms. Där ingår både nätkostnad och fjärrvärmepris.
- Det är väldigt glädjande att vi än en gång har det lägsta fjärrvärmepriset i landet och väldigt glädjande för våra kunder eftersom uppvärmningen utgör en stor del av driftkostnaden, säger Magnus Johansson, chef Värme och Kyla på Luleå Energi.
Fjärrvärmepriserna i Norrbotten ligger i snitt på 79,8 öre/kWh. Medelpriset i Sverige ligger på cirka 83,1 öre/kWh.
För en typlägenhet i Nils Holgersson-undersökningen ligger medelkostnaden för fjärrvärme på 891 kr/månad. I landets billigaste kommun, Luleå, är priset 41 procent lägre (522 kr/månad). Priset är hela 114 procent högre i landets dyraste kommun.
Lägsta elnätspriset i Norrbotten
Nils Holgersson 2014 visar också att Luleå fortfarande har det lägsta elnätspriset i Norrbotten och det tredje lägsta priset i landet.
– Eftersom el i det närmaste är ett "basbehov" för människan, så blir ingen gladare än oss när vi får vara med och bidra med ökad attraktionskraft till vår kommun. Att vi ligger bra till i konkurrensen är extra kul, med tanke på hur mycket vi investerar i elnätet för att ha säkra elleveranser till våra kunder, säger Tommy Haapala, chef Elnät på Luleå Energi.
Bland Norrbottens läns kommuner har Luleå Energi lägst elnätsavgift med 47,0 öre/kWh, inklusive moms. I Piteå kostar en kilowattimme 57,9 öre och i Boden 66,9 öre. Elnätsavgifterna i Norrbotten 2014 ligger i genomsnitt på 79,1 öre per kilowattimme. Medel i riket är 75,9 öre/kWh.
Nils Holgersson 2014: Avgiftsundersökning från HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, SABO och Fastighetsägarna Sverige. Undersökningen omfattar samtliga kommuner i Sverige. Uppgifterna kommer från respektive kommuns tekniska kontor, energi- eller elföretag, Energimarknadsinspektionen och SCB.
/Luleå Energi