- N/A minuter läsning
- Nyheter
Prisskillnader mellan elområden
Det milda vädret har fortsatt i november med temperaturer över det normala för årstiden, vilket har resulterat i en låg efterfrågan på el. Den hydrologiska situationen i Norden är god. Den hydrologiska balansen uppgår nu till 9,1 TWh. De svenska vattenmagasinen har en fyllnadsgrad som är högre än normalt. I takt med att nederbörden nu mestadels faller som snö minskar dock tillrinningarna till vattenmagasinen.
- Dela
Den 29 oktober infördes flödesbaserad kapacitetsberäkning i de nordiska länderna, en ny beräkningsmetod som syftar till att optimera överföringarna i elnätet. Genom att överföra mer el i befintliga elnät och på så sätt nyttja elnätet bättre, så ökar den samhällsekonomiska nyttan.
Spotpriset i elområde SE1 (Luleå) och SE2 (Sundsvall) har historiskt sett oftast varit identiskt, men sedan den nya beräkningsmetoden infördes har spotpriset i SE1 varit något högre än i SE2. Flödesbaserad kapacitetsberäkning möjliggör icke-intiuitiva flöden av el, vilket innebär att elen kan flöda från ett elområde med högre pris till ett elområde med lägre pris. Eftersom det bara gått en kort tid sedan införandet är det svårt att ännu dra några slutsatser kring hur mycket den nya beräkningsmetoden påverkat priserna. Viktigt att komma ihåg är att det finns många andra prispåverkande faktorer på elmarknaden. Under den första tiden med flödesbaserad kapacitetsberäkning har det även varit överföringsbegränsningar mellan SE2 och SE3 (Stockholm). Detta har lett till inlåsningseffekter i SE2 medan kraften från SE1 fortsatt att flöda till SE3 via en annan väg, vilket bidrar till prisskillnader mellan elområdena.
För närvarande uppgår den nordiska kärnkraftsproduktionen till 88 % av installerad effekt. Forsmark 3 är avstängd för årlig revision fram till den 28 januari. Olkiluoto 3 är begränsad med 125 MW till den 28 november. Effekten på Olkiluoto 2 är minskad med 165 MW på grund av rotorproblem och kommer att förbli reducerad fram till nästa års årliga underhåll som börjar den 25 maj.
Gazproms oväntade besked om att stoppa gasleveranser till österrikiska OMV fick gaspriset att stiga kraftigt. Den senaste tidens prisuppgång på gasmarknaden kan även förklaras av ökade geopolitiska spänningar, låg vindkraftsproduktion i Tyskland och ett ökat uppvärmningsbehov i takt med att temperaturerna sjunker. De europeiska gaslagren ligger på ca 90 %, vilket är ca 10 % lägre än vid samma tidpunkt ifjol. Stigande gaspriser och kallare temperaturer har också lett till högre priser för både kol och utsläppsrätter.
Vilket elavtal ska jag välja?
Väder och temperatur spelar en stor roll för hur elpriset utvecklas i vinter. När du ska välja mellan ett rörligt eller ett fast elavtal är det viktigt att utgå från din egen situation och dina behov. Det rörliga priset kan variera kraftigt beroende på marknadsförhållanden. Ett rörligt elavtal kan vara ett bra alternativ om du har möjlighet att följa marknadspriserna och kan hantera prissvängningarna. Om du föredrar att ha kontroll över dina elkostnader varje månad, så är ett fastprisavtal ett lämpligt val.
Spotpriser Oktober
- Luleå (SE1): 12,60 öre/kWh
- Sundsvall (SE2): 13,52 öre/kWh
- Stockholm (SE3): 22,97 öre/kWh
- Malmö (SE4): 30,15 öre/kWh