Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Regeringens elmarknadsutredning på givande besök i Luleå

Måndag 11 november besöktes Luleå av Regeringens elmarknadsutredning. Till mötet samlades energibolag, Luleå kommun, Länsstyrelsen och flera av Norrbottens betydande industrier. Syftet var bland annat att samtala kring vem som har ansvar för den långsiktiga planeringen av Sveriges elsystem, och hur det ansvaret kan bli tydligare. Från lokalt och regionalt håll var mötet även en möjlighet att dela en samlad bild av vad omställningen i norra Sverige kräver.

Toppbild

Röster om samtalet i Luleå

Bo Diczfalusy, särskild utredare för Regeringens elmarknadsutredning:

– En av utredningens viktigaste frågor gäller systemansvar; vem som har ansvar inte bara för drift och underhåll av elsystemet, utan också för planeringen framåt i ett allt mer komplicerat energilandskap. Vi fick med oss många viktiga lärdomar från Luleå, framför allt kring hur man bygger ett gemensamt engagemang hos alla aktörer.”

Malin, Larsson, vd Luleå Energi:

– Det känns viktigt och nödvändigt att både utifrån ett lokalt och regionalt perspektiv ge en samlad bild av vad omställningen i norra Sverige kräver. Men för att bilden ska vara givande för elmarknadsutredningen så behöver den också innehålla olika perspektiv. Därför var det mycket värdefullt att vi kunde samla så många olika aktörer kring bordet. Vi ser åter styrkan i att arbeta tillsammans för att lösa komplexa utmaningar på väldigt kort tid. Det finns inget annat sätt, säger Malin Larsson, vd Luleå Energi.

”Vem ser helheten och har systemansvar på lång sikt?”

I fokus för samtalet var frågan om systemansvar, på såväl lokal och regional som nationell nivå, där elmarknadsutredning har som uppgift att tydliggöra ansvaret för hela Sveriges systemplanering, nätanslutningar och systemdrift.

– Var ska produktion ske? Hur ska distributionen optimeras? Vem ser helheten och har systemansvar på lång sikt? Det är avgörande frågor när hela landet ser ett ökat behov av produktion och distribution, säger Malin Larsson.

En annan konkret fråga på agendan handlade om hur samverkan mellan Svenska Kraftnät, regionnätsägare och lokalnätsföretag – som Luleå Energi – kan utvecklas ytterligare för att exempelvis möjliggöra mer samplanering.

Bara hälften av elnätens kapacitet nyttjas

Om Sverige ska lyckas ställa om på bred front krävs inte bara mer planering och produktion, vilket samtalet kretsar kring, utan också nytänkande och innovativa lösningar.

– Elanvändningen i Sverige, och i synnerhet i Norrbotten, förväntas öka kraftigt under de kommande tio åren. För att detta ska kunna göras till en rimlig kostnad måste vi, parallellt med att vi förstärker elnäten, också använda dagens och morgondagens infrastruktur mer effektivt. Idag nyttjas ungefär hälften av elnätens kapacitet på årsbasis. Om vi ska klara av att möta industriers och andra kunders tidsplaner och behov så krävs både nytänkande och möjlighet till anpassade, innovativa lösningar för ett mer effektivt nätutnyttjande, säger Sofia Antonsen, utvecklingschef på Luleå Energi.

Här kan exempelvis flexibilitet och lagring komma att spela en avgörande roll.

Sofia Antonsen, utvecklingschef på Luleå Energi