Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Artikel

Smartare hem år för år

Vad tänker du på när du hör ”smarta hem”? Roboten som löser alla problem, egen elproduktion, eller att slippa tvätta för hand? Sedan de första vitvarorna som skulle förenkla vardagen har vi kommit en lång bit på vägen. Häng med på en tidsresa där vi också ställer frågan: – hur kan våra hem se ut i framtiden?

Solpark Highres

Inom den teknikinriktade forskningen har det länge funnits en vision om smarta hem, berättar Maria Håkansson, forskare vid RISE, som intresserar sig för beteende och teknikanvändning i hemmet. Ett smart hem kan vara en plats som ökar komforten, erbjuder nöje och fritid. Det kan också vara ett energismart hem, eller en trygg plats för den som behöver hjälpmedel i vardagen.

– Det grundar sig ofta i att man tagit vara på teknikens utveckling, snarare än skapat lösningar utifrån de behov som finns. Samtidigt riktar sig många system omedvetet till den teknikintresserade, medan andra tycker det är svårt och komplicerat. Det riskerar att skapa en ojämlikhet.

Så kan våra hem någonsin bli 100 procent smarta? Maria Håkansson menar att det inte är tekniken i sig som gör hemmet smart, utan människorna som bor i hemmet, med tekniken som stöd. Att man hjälps åt för att få vardagen att fungera. Men när det blir viktigare att förbruka mindre resurser och att bli klimatsmart, kan vi då ha nytta av idén med smarta hem? Kanske behöver vi definiera smarthet som att vi minskar vår förbrukning.

Med en teknik- och samhällsutveckling som snabbt rusar framåt är det mycket som sker i våra hem och staden utan att vi tänker på det. Allt som ansluts till elnätet, från tvättmaskiner och bilar, kommer prata med varandra. Intelligent styrning kommer automatisera så att våra gemensamma resurser nyttjas på absolut mest effektiva sätt. Men exakt hur våra hem kommer se ut om 30–40 år, det är svårt att sia om.

– Under livet förändras våra behov, så vad vill vi att våra hem ska vara? Vi kommer förmodligen alltid vilja ha en plats att sova på, laga mat, umgås med andra. En trygg plats att komma hem till. Kanske kommer formerna kring hur vi fysiskt bor se annorlunda ut, men jag skulle tro att de grundläggande behoven kommer vara desamma, avslutar Maria.

1921 Nya hushållsapparater börjar dyka upp i svenska hem.

1948 Första kommunala fjärrvärmeanläggningen tas i drift i Sverige.

1966 Hemautomationssystemet ECHO uppfinns, men når inte marknaden.

1980 Larmsystem, sensorer och fiberoptik blir vanligare i hemmet.

1996 Internetabonnemanget blir årets julklapp.

2000 Halva Sverige använder nu internet.

2021 Solceller blir allt mer populärt bland privatpersoner.

2011 Apple släpper Siri, sin virtuella assistent.

2014+ Amazon och Google följer efter med egna assistenter.

2018 Apples smarta klocka börjar mäta EKG och oregelbunden hjärtrytm. 

2020 5G börjar rullas ut, vilket bidrar till mer effektiv smart teknik.