- N/A minuter läsning
- Nyheter
Stora elprisskillnader mellan norra och södra Sverige
Vädret i norra Sverige har hittills i december varit varmare än normalt för årstiden, medan det i södra Sverige har varit kallare än normalt. Den hydrologiska balansen, ett mått för att uppskatta mängden energi som finns lagrad i snö, vattenmagasin och grundvatten, har stärkts kraftigt och uppgår nu till 14,1 TWh.
- Dela
Den 29 oktober infördes den nya beräkningsmetoden flödesbaserad kapacitetsberäkning i de nordiska länderna. Modellen utgår från den fysiska kapaciteten i elnätet istället för att styra flödena dit elpriset är högst, vilket gör att elnäten kan nyttjas bättre. Enligt siffror från Svenska Kraftnät har handelsflödena på elmarknaden ökat sedan införandet av flödesbaserad kapacitetsberäkning.
Den nordiska kärnkraften körs för närvarande på 88 % av installerad effekt. Forsmark 3 är nere för årligt underhåll och startar igen den 28 januari. Olkiluoto 2 producerar 165 MW under maxkapacitet fram till nästa års årliga underhåll som börjar den 25 maj.
De stora prisskillnaderna som vi såg mellan norra och södra Sverige i november har ökat ytterligare i december. I norr har elpriserna pressats ned till följd av milda temperaturer, välfyllda vattenmagasin och stark vindkraftsproduktion. I södra Sverige däremot har vi sett höga elpriser under december. Den 12 december mellan kl. 17-18 var prisskillnaderna i Sverige extremt stora. Det timvisa spotpriset var då över 800 öre/kWh i både elområde SE3 (Stockholm) och elområde SE4 (Malmö), medan spotpriset vid samma tidpunkt var 17,37 öre/kWh i elområde SE1 (Luleå) och 8,72 öre/kWh i elområde SE2 (Sundsvall). Kallt väder, låg vindkraftsproduktion i både södra Sverige och Tyskland samt överföringsbegränsningar är några av förklaringarna till att elpriserna i södra Sverige steg så kraftigt.
På gasmarknaden har priserna sjunkit. Prognoser om milt väder i stora delar av Europa förväntas minska behovet av gas. Fyllnadsgraden i de europeiska gaslagren är dock ca 10 % lägre jämfört med förra året, vilket gör att ett väderskifte till kallare temperaturer snabbt kan förändra situationen. Sjunkande gaspriser har medfört en minskad efterfrågan på både kol och utsläppsrätter.
Vilket elavtal ska jag välja?
Rörligt pris passar dig som har marginaler för tillfälliga pristoppar och vill kunna dra nytta av perioder med låga elpriser. Om du har ett avtal med timpris kan du vara aktiv och styra din elförbrukning till timmar med lägre pris. Priserna på fastprisavtal har sjunkit, så om du vill ha förutsägbarhet i din elkostnad kan det vara läge att binda ditt elpris.
Spotpriser November
- Luleå (SE1): 24,96 öre/kWh
- Sundsvall (SE2): 18,09 öre/kWh
- Stockholm (SE3): 66,95 öre/kWh
- Malmö (SE4): 84,65 öre/kWh