Gå till navigering Gå till innehåll

Vad påverkar elpriset just nu?

Vad påverkar elpriset just nu?

Vad påverkar elpriset just nu? Vi pratade med Magnus Tillqvist, Luleå Energis Chef Analys & Krafthandel, som fick bringa lite watt på frågan. Men vi blickade också framåt och pratade om hur elpriset kan se ut under våren och fram till sommaren, samt vilka faktorer som kan påverka priset generellt under året – som väder och vind och tillgång på olika kraftslag. I slutet hittar du även lite tips om vad du som elkund kan tänka på 2025.

Elpriset just nu

– Det ser stabilt ut just nu och i närtid. Väder påverkar elpriset, och det som kanske påverkar mest under vintern är temperatur och hur mycket det blåser i Norden. Kyla driver upp energikonsumtionen och eftersom många värmer med el, är också elpriset känsligare under vintern. Det har varit lite kallare en period nere på kontinenten, men vi ser ingen vargavinter, och snart är vintern över för stora delar av Europa. Det innebär en låg risk för att elpriset ska sticka i väg. Det kan i så fall handla om enstaka dagar om det blåser lite och vindkraften producerar dåligt, men inte några längre perioder.”

Om vi blickar framåt

– Om vi blickar framåt så ser vi goda förutsättningar för stabila elpriser där nederbördsrikt väder förbättrat tillgången till vattenkraft inför våren och fram till sommaren. Det är den horisonten vi kan prata om utan att det bli för mycket spekulationer. Det svårare att prata om hösten och vintern.

Lite om tillgång på olika kraftslag

– Vattenkraften producerar bra och den hydrologiska balansen ser fortsatt bra ut när det gäller nordiska förhållanden*. Det överskott som bildats motsvarar nu hela Stockholm läns årsanvändning av el. Kärnkraften i Sverige kan producera på nästan full kapacitet. Det ger en trygghet om det skulle bli kallt. Annars ser vi stigande gaspriser i Europa, vilket beror på kallare väder på kontinenten i kombination med lägre nivåer i gaslagren jämfört med senaste åren vid samma tidpunkt. Om gaslagren inte går att fylla upp till EU:s riktmärke före november så kan det påverka elpriset inför nästa vinter, men det är länge dit och för långt bort för att sia om eller börja oroa sig för.

*Hydrologiska balansen betyder ungefär all energi som finns lagrad i vattenmagasin, grundvatten och snö.

Schema som förklarar vad som kan påverka elpriset. Det är saker som miljö, väder, produktion, politik, råvaror, förväntningar, valuta, konkurrenter, tillgång & efterfrågan.

Klicka på bilden för att förstora den

Vår konsumtion av el ökar vid lägre priser

– Elanvändningen i Norden har tagit fart upp till nivåer som rådde innan energikrisen 2022–23. Det blir helt enkelt högre elanvändning vid lägre elpriser. På kontinenten så är fortfarande elanvändningen fortsatt på en lägre nivå än innan energikrisen, något som förmodligen hänger ihop med högre kontinentala elpriser.”

Det här kan du som elkund tänka på 2025 – välj det avtal som passar dig

  • Med mer väderberoende kraftproduktion så skiftar elpriserna beroende på om det blåser eller om solen skiner. Det kan uppfattas som svårt att följa med i vad som händer på en ständigt föränderlig elmarknad.
  • För dig som är elkund så blir därför rådet att hitta ett avtal som passar din livssituation och ditt boende.
  • Om du söker trygghet och vill ha förutsägbarhet med dina kostnader så kan vårt avtal Fast pris vara bra.
  • Om du i stället vill ha prissättning per timme, för att aktivt kunna påverka dina kostnader genom att styra din elanvändning till lågpristimmar, så passar vårt avtal Timpris. Sedan har de flesta av våra kunder avtalet Rörligt pris.