Gå till navigering Gå till innehåll
  • N/A minuter läsning
  • Nyheter

Lyckad energisatsning för Luleåhus 10

Lyckad energisatsning för Luleåhus 10 (1)

Bostadsrättsföreningen Luleåhus 10 har snart 70 år på nacken. Under våren valde man i samband med ett takarbete att installera solceller, ett initiativ som har tagits väl emot av alla parter.

– När Riksbyggen förvaltar bostadsrättsföreningar har vi alltid ett hållbarhetstänk i fokus. Denna gång var det naturligt att föreslå solceller för föreningen, säger Karl Pettersson, projektledare på Riksbyggen.

Att installera solceller blir ett allt mer populärt alternativ för privatpersoner för att kunna producera en del av den energi de använder. Och det som talar för solenergins nytta för bostadsrättföreningar är att det både gynnar miljön, och föreningens ekonomi. Förutom att solpanelerna producerar el som går att använda i fastigheten kan man soliga dagar få ett överskott av el vilket då går att sälja och skicka ut i det gemensamma elnätet. Mer förnybar el hamnar i elnätet, och föreningen kan marknadsföra en god miljöprofil för både nuvarande och framtida boende och hyresgäster. 

För den förening som står inför större arbeten på fasad eller tak finns det ytterligare en fördel med att samtidigt installera en solcellsanläggning. En stor del av kostnaden vid installation av solceller går till arbetet runt om, till exempel att montera upp de ställningar som behövs för arbetet. Och det var just detta som Luleåhus 10 stod inför.

– I en bostadsrättsförening äger ju alla boenden fastigheten tillsammans. Ändrar man då taket och installerar solceller, då blir det en produktionsanläggning. Här var det en överväldigande majoritet som var för att installera solceller när vi lade fram förslaget. De nappade direkt, säger Karl Pettersson.

Nyfiken på produktionen

Håkan Öqvist, ordförande i bostadsrättsföreningens styrelse, instämmer, och säger att det är kul att vara igång. Idag tittar man flera gånger om dagen på hur det går med produktionen. Jag har bara fått positiva reaktioner, man har varit nyfikna på när det kommer igång.

Från styrelsens sida har det varit ett återkommande tema att informera om energibesparing. Bland annat har solceller tidigare kommit på tal, samtidigt som frågan om hur man eventuellt ska tillmötesgå elbilar alltid finns på tapeten när parkeringsmöjligheter diskuteras. Så när Riksbyggen väckte frågan om att installera solceller föll en pusselbit på plats.

– Vi hade kommit fram till att vi behövde göra åtgärder, så när förslaget kom kändes det lämpligt att utvärdera, säger Håkan Öqvist.

Det gäller att tänka framåt

För runt två år sedan installerades solceller på Riksbyggens Luleåhus 7. Då var man först i stan, och även Norrbotten, att som bostadsrättsförening fatta beslutet. Och hos Riksbyggen ser man en ökad popularitet för lösningen bland de hus de förvaltar.

– Installation av solceller börjar komma mer och mer, mycket på grund av att vår målbild är att vi ska jobba hållbart. Vi lägger alltid fram förslag på energieffektivisering, att tänka framåt. Det är inte hållbart att köra på i samma hjulspår.

Och på tal om att tänka framåt. Idag är det främst solceller på tak som gäller. Men man utesluter inte fler alternativ, som solceller integrerade i fasader, vilket skulle ge en större yta för produktion.

– Vi har en sån vision. Teknik och material finns, men man är inte helt framme. Men säg om kanske tio år, då skulle vi kunna ha det i åtanke, avslutar Karl Pettersson.

Tre tips: Solceller till din BRF

  1. Undersök kostnader och möjligheter. Är det några arbeten som redan är på gång?
  2. Prata med kommunens energi- och klimatrådgivare som kan ge extra råd.
  3. Lämna in en motion inför årsmötet. Kan styrelsen tillsätta en solcellsutredning?